8. toukokuuta 2021

Muutoksia kevät 2019 --> kevät 2021

Mitä isossa mittakaavassa on sitten tapahtunut 2 vuodessa?

"Siviilielämän" puolella muutoksia on tapahtunut. Päivitimme vuonna 2020 paremman puoliskon kanssa asunnon allekirjoittaneen kaksiosta noin 100 m2 perheasuntoon. Koska halusimme kodin samalta hyväksi havaitulta alueelta Helsingistä, oli kuvetta kaivettava enemmän kuin puhtaasti sijoitustuottoa hakeva puolisko minussa olisi halunnut. 


Vaikka allekirjoittaneessa asuu vahvana piinkova sijoittajapuoli (joka näyttäytyy olkapäälläni välillä demonina ja välillä enkelinä), kuuluu elämänfilosofiaani kuitenkin ennenkaikkea elää ja ja toteuttaa itseäni. Tähän ajatukseen sisältyy myös elämänlaadusta siinä määrin kuin se on taloudellisesti järkevästi toteutettavissa. Olen antanut itselleni onnistuneesti kasvatetun varallisuuden turvin luvan panostaa kotiin. Se on kuitenkin paikka jossa vietämme eniten aikaa, ikään kuin elämän fyysinen tyyssija. 

Paha kyllä, uuden kodin etsintäalue sattui kuulumaan keskihinnaltaan Helsingin mittaluokassakin kalliimpaan päätyyn. Tämä tarkoitti, että oma osuuteni uudesta kodista oli varansiirtoveroineen hieman alle 400t euroa. Tuon kokoluokan rahoitustarve oli omassa mittaluokassani luonnollisesti haastava täyttää, mutta onnistuin siinä lopulta pankkien aktiivisen kilpailutuksen kautta vieläpä siten, ettei minun tarvinnut myydä sijoitusasuntoja ja osakesalkustakin lihoiksi meni lopulta vain n.10% salkun nettoarvosta. Pitkälti kiitos Covid-kriisin myötä kohdilleen osuneiden osakeostojen nopean arvonnousun. Taustoitan myöhemmin miten onnistuin hankkimaan rahoituksen uuteen kotiin joutumatta juurikaan likvidoimaan olemassaolevaa sijoitusvarallisuutta.

Jätin aiempana kotinani toimineen kaksion sijoitusasunnoksi, olinhan jo kerryttänyt asunnon myyntivoiton verosta vapauttavan 2-vuotisen, yhtämittaisen asumisen vaateen täyteen kyseisen asunnon kohdalta. Avaan tulevissa blogipostauksissa lisää fiiliksiä ja laskelmia tuon asunnon sijoitusasuntona toimimisesta, sillä sen verran tuottoisaksi kyseinen 5 vuotta sitten omaksi kodiksi silloiseen elämänvaiheeseen ostamani asunto on jo nyt osoittautunut.

Postausvälin ollessa 2 vuotta en voi olettaa lukijoiden muistavan, joten tosiaan oma sijoitussalkkuni rakentuu seuraavista assettilajeista; a.) sijoitusasunnoista, b.) pörssiosakkeista ja c.) listaamattoman yrityksen osakkeista. Mukaan ovat tulleet hyvin pienimuotoisesti tämän kevään koko maailmaa koettelevan "kryptomanian" kenties sokaistuttamana myös d.) muutamat kryptovaluutat. Koittakaa konservatiivisemmat sijoittajat olla silti repimättä pelihousuja ;) Kerron nimittäin lähiulevaisuudessa tarkemmin miksi niitä ostin ja miten ylipäänsä suhtaudun kryptovaluuttoihin.

Covid19; Sijoittajan lasein

Aihetta ei voi ohittaa. Nyt eletään toukokuun alkua 2021 joten noin 14kk sitten koko Tellusta shokeerasi kyseisen viruksen leviäminen käytännössä läpi mantereiden. Tämä romahdutti nopeassa ajassa pörssikursseja jyrkimillään noin -40%. Alusta asti oli selvää, että olin hankkinut juuri näitä tilanteita varten Nordnetistä Superluotto-sijoituslainamahdollisuudet valmiuteen. Hieman olin tuota vipua jo hyödyntänytkin kuten 2019 vuoden postauksissa avasin asiaa (mentaliteetilla "ilmainen lisätuotto vivulla minimiriskillä"). Vivun olin pitänyt Covidiin asti riittävän maltillisena, jotta sain pidettyä sijoituslainan koron 0,99%:ssä. Mielestäni tuo on mitätön korvaus satavarmasta osinkovirrasta ja tavallaan jos ei nyt täysin ilmainen, niin ainakin puoliksi ilmainen lounas jonka jokainen järkevä sijoittaja hyödyntää. Kaiken lisäksi tuon koron saa vähentää 100%:sti verotuksessa koska kyse on sijoituslainasta.

Alkuperäinen ajatukseni tuon luoton avaamisessa oli nimenomaan kytätä ja hyödyntää mahdolliset pörssiromahduksen paikat joutumatta cashäämään aiempia omistuksiani ja joutumatta pitämään suurempaa käteis-bufferia odottamassa määräämätöntä aikaa, jopa kymmeniä vuosia(?) mahdollisia ostopaikkoja eli romahduksia. After all, perus-filosofiaani kuitenkin kuuluu yrittää saada kaikki eurot töihin tekemään lisää euroja.

Niinpä aloitin kylmäpäisesti ostamaan Superluotolla erityisesti sellaisia toimialoja joissa pudotus oli suhteessa kovinta; matkailu ja lentokoneteollisuus etunenässä. Ostin siis Ruotsista Scandicia (jota omistin jo) sekä Boeing -lentokonevalmistajaa Yhdysvalloista. Erityisesti Boeing otti nopeassa ajassa todella kovasti iskua ja onnistuin ostamaan sitä noin 1/4 hinnalla siitä mitä yhtiön kurssi oli ollut ennen Covid-kriisiä. 

Lukija; Muista pitäytyä laatimassasi sijoitusstrategiassa! Siksi minun oli näin jälkikäteen ajatellen yllättävän helppoa aloittaa ostot kun kurssit olivat romahtaneet silmissä. Ja päinvastoin, myydä kun kurssit olivat palautuneet loppuvuotta kohti. Tosin tein myyntejä uuden asunnon ostamisen vuoksi, onkin hyvä kysymys pohtia olisinko muuten myynyt mitään? Ehkä, ehkä en. Todennäköisesti kuitenkin kyllä, koska pidemmän päälle en olisi halunnut "normaalioloissa" maksaa 2,49% lainankorkoa vivusta vaan olisin palauttanut sen takaisin 0,99% tasolle.

En pidä velasta an sich (sellaisenaan). Pidän vain sen mahdollistamasta, (ainakin ajatuksissani-) hallitusti ja maltilla käytettynä miltei riskittömästä lisätuotosta.


Boeingia ostin salkkuni kokoon nähden suurehkon potin eli noin 10.000 eurolla. Miksi nimenomaan Boeing? Noudatin jälleen kerran omaa filosofiaani sijoittaa toimialan suurimpiin ja brändiltään hyvällä tavalla tunnetuimpiin yrityksiin, käytännössä vaihtoehdoiksi jäivät Airbus ja Boeing joista päädyin jälkimmäiseen mm. kovemman hetkellisen kurssinotkahduksen vuoksi. Kaiken kaikkiaan Covid-ostojen myötä kevään ja kesän 2020 aikana velkavipuni nousi euromäärisesti 57.000 euroon, mikä nosti lainan koron 2,49%:iin. Osalla tuosta vivusta ostin ajankuvaa peilaten stabiilempia osakkeita kuten ison siivun lisää Volvoa (rakastan tuota yhtiötä, syitä olen käynyt aiemmin blogissani läpi) yli tuplaten osuuteni länsinaapurin pörssihelmessä sekä lisäsin omistustani Lassila & Tikanojassa.

Loppusyksystä 2020 purin (osin pakon edessä-) vipua koska tarvitsen varoja uuden asunnon ostamiseen. Boengin sijoitus osoittautui kullanarvoiseksi koska miltein tuplasin sen arvonnousulla ko.yhtiöön kiinni laittamani varat. Myin samalla muitakin osakkeita, jotta sain verotuksen tasapainoon sen johdosta, että Covidin myötä ostamani osakkeet olivat nostaneet niin paljon arvoa ja niistä olisi joutunut maksamaan muuten suhteettoman paljon myyntivoittoveroa. Pyrin myymään sellaisia yhtiöitä joista ei olisi odotettavissa näkemykseni mukaan hetkeen järkevää osinkoa (Boeing = yhtiötä oli luototettu kovasti mm. Yhdysvaltojen osalta koska lentobisnekseltä katosi käytännössä pohja hetkessä kokonaan), Nokia (tämä riippakivi oli pyörinyt salkussani noin 10v ilman mainittavaa arvonnousua) ja GE (sama juttu, erityisesti takavuosien osingon romahduttaminen 0,01 USD / osake kirpaisi kun strategiani nojaa kuitenkin hyvää osinkoa maksaviin arvo-osakkeisiin).

Olen sijoittajana holdari, ja tuntui oudolta myydä osakkeita. Jouduinkin selittämään itselleni myyntitoimeksiantoja näpytellessäni, miten tämä mahdollistaa unelmakodin ostamisen ja toisaalta mahdollisuutena päästä irti salkun rönsyistä.

Covidin myötä salkkuuni sukelsi uutena sektorina USA:sta REIT-osakkeita; SPG ja NRZ. Olin jo vuosia havitellut vain ajatustasolla REIT-osakkeita, koska salkustani oli puuttunut kiinteistöala ja REIT:it nimenomaan tunnetaan erityisen kovasta osinkovirrastaan. Katsoin juuri, että SPG on alle vuoden omistusperiodilla tuottanut noin 170% ja NRZ:kin tuplannut arvonsa. Pidän näitä kahta varsin onnistuneena lisänä salkkuni portfolioon.


Mutta useista nappionnistumisista huolimatta tein toki virheitäkin; myin mm. Wärtsilät pois salkusta koska ostin taloyhtiöstä autotallin. Miksi se on todennäköinen virhe? Tätä kirjoittaessa Wärtsilä huitelee yli 10 eurossa ja myin omani reilulla 7 eurolla. Vaikka myynti oli siinä mielessä pakotettu, että autohallipaikka lisäsi elämänlaatua ja säästää joka päivä aikaa kun autopaikkaa ei tarvitse hakea kadulta, kirpaisee jälkikäteen ajatellen laadukkaan firman poistuminen salkusta tottakai. Vielä minä sen ostan takaisin, katsotaan vaan koska ja millä hinnalla..

Huh, ette usko mikä näppäimistön naputuksen tahti olohuoneen sohvalta kuuluu. Hemmetin hieno fiilis, huomaan kaivanneeni sijoitusten purkamista paperille tänne blogin muodossa. Aloin jo ottamaan kuvakaappausta Nordnet-salkustani verratakseni sitä kahden vuoden takaiseen salkkuun ja analysoidakseni muutoksia tarkemmin, mutta huomasin, että tästähän tuli jo nyt yllättävän pitkä postaus. Kiitos kun jaksoit lukea loppuun. ..Vaikka tuntuu, että raapaisin vasta pintaa niin asuntojen kuin pörssiosakkeiden muodossa.

Seuraavaksi voisin tehdä kummankin, sekä listaamattoman yritykseni osalta tarkemmat postaukset jossa tarkastellaan miten oikeina absoluuttisina euroina tilanteet ovat päivittyneet ja miten sijoitusuunnitelma on toiminut lukujen valossa.


Aurinkoista kevättä toivottaen 8.5.2021,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti