19. helmikuuta 2019

Osakkeiden osto-ohjelma vuodelle 2019

Osakkeiden osto-ohjelma 


Tavoitteena vuodelle 2019 on, että osakesalkku on +20.000€ arvokkaampi tarkastelujakson päättyessä 31.12.2019 kuin mitä se oli viime vuoden päättyessä 31.12.2018.

Viime vuoden päättyessä 31.12.2018 oli salkun bruttoarvo 147.048,24€, josta Nordnetin sijoituslainaa (0,99% korolla) oli 16.382,87€ eli salkun nettoarvo oli vuoden vaihteessa 130.665,37€. 

Tämä tarkoittaa, että 31.12.2019 salkun nettoarvon tulisi olla vähintään 150.665,37€ jotta täytän tavoitteen. Tätä kirjoittaessa salkun nettoarvo on 143.299€ joten alkuvuoden kurssinousun ansiosta olen itseasiassa ennen ensimmäisen kvartaali (Q1) loppumista enää reilun 7k€ päässä tavoitteesta. Alkuvuoden voimakkaan kurssinousun taustalla on ollut sijoittajien luottamuksen palautuminen joulukuun markkinahermoilun jälkeen.

Alla vielä kuvakaappaus salkusta tänään 19.2.2019:
Osinkoja on tässä vaiheessa vuotta kertynyt vasta parin sadan euron verran ja nekin 4 kertaa vuodessa osinkoa maksavista jenkkiosakkeista. Oletamme, että koko vuoden 2019 osinkokertymä asettuu 5000€ - 6000€ väliin, joten kun huomioimme osinkojen lisäyksen niin olemme vain 1000 - 2000€ päässä arvonnousuna / lisäinvestointeina osakeostoihin tarvittavasta euromäärästä tavoite saavuttaaksemme.

Tosin nyt täytyy huomioida se, että euromääräiset osingot vähentävät automaattisesti Nordnetissa euromääräistä sijoituslainaa. Muussa valuutassa kuin euroissa olevat osingot jäävät valuuttatilille käytettäväksi. Laskennallista kikkailua, yhtäkaikki euro on euro. Kirjanpitotapa tavallaan vaan vaihtelee.

Avaan nyt mitä osakkeita asetan ostolistalle ja miksi. Asetan näille osakkeille tapani mukaisesti tarkat ostorajat, joita pyrin noudattamaan kaupanteossa. Tarkat ostorajat ovat hintoja, joiden kohdalla painan ostonappia jokatapauksessa (ns. ideaalitilanne, jota harvemmin saavutetaan). Käytännössä teen kokonaisharkinnan markkinatilanteen ja tulevaisuuden arvion perusteella siitä mihin välille nykykurssi - ostoraja se lopullinen toteutunut ostohinta asettuu. Onpahan nähty tilanteita joissa olen päätynyt ostamaan osaketta sen kurssin karatessakin ylöspäin ylittäen esimerkiksi tänään nähdyn nykykurssin, mutta tällainen toiminta sapettaa aina. Tulee sentään pidemmän päälle edullisemmaksi pitäytyä strategiassa.

Olen aiemmin puhunut tavoitteiden ja selkeän suunnitelman merkityksestä sijoittamisessa. Ostorajojen määritys tekee osakesijoittamisesta selkeämpää kuin jännittää mihin kurssiin milloinkin ja mitä sitä nyt ostaisi.

Tällä kertaa olen päätymässä ensimmäisen kerran vuosiin ratkaisuun, jossa ostolistalla on enemmän pohjoismaisten pörssien hyväksi havaitsemiani yhtiöitä kuin amerikkalaisten pörssien laatuyhtiöitä. Peruste on simppeli: taalan vaihtokurssin pysytellessä nykyisellä aneemisella tasollaan (tätä kirjoittaessa 1,134), en haluaisi tehdä suuria ostoja euroista vaihdetuilla dollareilla.
Olen toisaalta myös saavuttanut salkussa kauan havittelemani 50%/50% -suhteen EUR- ja USD-osakkeiden välille joten pakonomaista taalalappujen voimakasta painottamista ei tarvitse enää strategisista syistä toteuttaa.

Ostin viime viikolla vuoden 2019 ensimmäiset ja tähän mennessä ainoat osakkeet, jotka olivat brittiläisen lääkeyhtiö Glaxo Smith Klinen (GSK) osakkeita. Ostin GSK:ta 120 kpl hintaan 41,29 USD. Perusteena oli se, että yhtiö osuu toimialalle, jonka puolella uskon trendin olevan nyt ja jatkossa vielä vahvemmin (länsimaissa elintasosairauksia ja koko ajan tarkempia lääkityksiä vaivoihin, joita ei ole aiemmin pystytty yhtä kustannustehokkaasti lääkitsemään ja kehitysmaissa lääkitykselle suuri tarve muutoin). Kaupanpäälle GXK maksaa varsin ruhtinaallista osinkoa jenkkipörssin lapuksi eli osinkotuotto on peräti 5,1%. GSK:n kurssi laski äkillisesti viime vuoden puolella yhtiön ilmoitettua epävarmuuksista osingonmaksupolitiikan jatkumisen osalta, mutta ainakin toistaiseksi osakkaita on hellitty yhä kovilla osingoilla. Esimerkki lapusta jota meinasin ostaa 38USD:llä hetki sitten, mutta "koska pelkäsin jääväni junasta ja missaavani taas vuosiksi osingot sen vuoksi" päätin nostaa ostorajaa ja ostaa väkisin kauan kyttäämäni laput salkkuun. Jääköön GSK toistaiseksi vuoden ainoaksi taalahankinnaksi nykyvaluuttakurssilla.. Siltä tuntuu ainakin tässä vaiheessa.

Vuoden 2019 ostolistani on seuraava:

Pohjoismaat:

*L&T (LAT1V)      15,08€   10,00€  
*Orion B (ORNBV)  28,72€   20,00€
Volvo B (VOLV B)   134,20KR   80KR


Punaiset hinnat= asetetut ostorajat
Mustat hinnat= hinnat 19.2.2019
* = löytyvät jo salkustani


L&T (Lassila & Tikanoja) on ympäristöhuoltoon ja kiinteistöjen tukipalveluihin erikoistunut palveluyritys. Olen omistanut siivun tätä firmaa jo pidempään, keskihintani on alle 7,99€ eli aikalailla puolet nykytasosta. Tämä lappu on yksi harvoja joita olen onnistunut ostamaan mielestäni aidosti "pohjalta". Pidänkin nykykurssiakin maltillisesti hinnoiteltuna. L&T tarjoaa peräti 6,1% osinkotuoton joten se sopii tältäkin osin paremmin kuin hyvin salkkuuni. Uskon yrityksen toimialaan; jätteitä syntyy aina siellä missä on ihmisiä ja toistaiseksi jätteet täytyy 99% tilanteista siirtää kumipyörälogistiikalla jätteenkäsittelylaitoksiin. Tässä L&T:n siistit tummansiniset Scaniat ovat alansa ykkösiä. Vaikka kannatan periaatteessa aina tehokasta ja vapaata kilpailua, osakkaana on tullut seurattua hyvällä mielellä sitä miten suuri markkina-asema firmalla alallaan on.

Orion B. Orion edustaa lääkealalla kotimaisen kuluttajan ykkösbrändiä kun häneltä kysytään laadukkaista lääkkeistä. Sen tuotteet eivät ole välttämättä alansa halvimmat, mutta ne ovat laadukkaimmat ja turvallisimmat käyttää -on varmasti se mielikuva jonka suurin osa kuluttajista voi Orionin kohdalla allekirjoittaa. Hyvä ja tasainen osingonmaksaja (osinkotuotto 5,1%), joka tahkonnut arvoonsa nähden suuren summan osinkoja allekirjoittaneen salkkuun vuosien varrella. Lääkeala on yksi niistä toimialoista, joista pidän trendin vuoksi. Lääkeyhtiöiden kohdalla tärkeää on huomioida keskeisten lääkkeiden patenttien voimassaolon pituus, joka määrittää monta kertaa sen miten "yksin ja rauhassa" kyseinen yhtiö saa kansankielellä painaa rahaa kyseisellä lääkkeellä markkinalla. Orionin kohdalla pienen bonusmahdollisuuden tuo aina se, että arvostettuna mutta kansainvälisesti pienenä lääkeyhtiönä se voisi olla luontainen ostokohde jollekin suurelle kansainväliselle lääkejätille. Tällaisessa tilanteessa osakkeista on tapana maksaa lisäpreemio osakkaille. 

Volvo B. Olen tosiaan kytännyt Volvoa koko sijoittajan taipaleeni ajan. Volvo on tuttu autonvalmistajana (taustalla nykyään kiinalainen Geely), mutta Volvolla on myös varsin vahva asema mm. maansiirtokoneiden ja raskaan liikenteen ajoneuvojen valmistajana. Ruotsalaiset osaavat; tuote on laadukas, arvostettu ja brändi kunnioitettu. Minulla on vieläkin tallessa sijoittajapäiväkirjani sivut, joilla spekuloidaan onko nykykurssi 70KR kestävällä pohjalla. Sittemmin Volvo on käynyt lähellä 170KR tasoja viimevuosina tasoittuen viimejoulun mylläköiden jälkilaineissa nykyiselle n.130KR tasolleen (joka tuo osinkotuotoksi maltillisen 3,2%). Volvon ostoa nykytasoilta puoltaa asiallinen KR-EUR -valuuttakurssi (10,56), mutta jarruttaa jokseenkin vaatimaton osinkotuotto. Jotenkin haluaisin saada tätä edullisemmin, mitä puoltaa varsin iloiseksi asettamani ostorajakin. Ehkä tämä vuosi tuo lopulta salkkuuni tätä timanttia Itämeren länsipuolelta?

Ostolaidalta terveisiä,

19.2.2019
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti