12. tammikuuta 2015

Osakkeiden osto-ohjelma kevääksi 2015Osakkeiden osto-ohjelma 


Tavoitteena kaudelle 2015 on, että osakesalkku on +15 000e arvokkaampi tarkastelujakson päättyessä 31.12.2015 kuin mitä se oli nyt tammikuun alussa (51.996,00€).

Perustelen nyt miksi haluan lisätä juuri seuraavia osakkeita salkkuuni ja esitän näille osakkeille tapani mukaisesti tarkat ostorajat, joita pyrin noudattamaan kaupanteossa. Ostorajojen määritys tekee sijoittamisesta helpompaa. Kokemukseni mukaan on paljon selkeämpää ja ennenkaikkea stressittömäpää seurata ennalta määritettyä osto-ohjelmaa kuin arpoa joka päivä sormi suussa mitä ostaisi ja mihin hintaan. Yksin maailman eri pörssien kaikkien yritysten valtavan lukumäärän huomioonottaen en näe edes muuta vaihtoehtoa kuin laatia tarkka osto-ohjelma, jota noudatetaan ohje-nuorana, mutta joka myös elää tarvittaessa jonkin verran tilanteen mukaan. Osto-ohjelman laadin aina pörssin ja maailmantalouden hektisen hengen huomioiden, yhden kvartaalin (3kk) mittaiselle aika-jaksolle kerrallaan.
USA:


**Deere & Co. (DE)                     85,65$ 78,5$
**Pfizer Inc. (PFE)                     32,55$  28,0$
Johnson & Johnson (JNJ)         104,75$  94,5$
Procter & Gamble (PG)              90,32$  78,0$
McDonald`s Co. (MCD)              93,21$  88,0$
Exxon Mobile Co. (XOM)           92,51$  81,5$
Xinuyan Real Estate Co. (XIN)    2,24$ 1,91$

Punaiset hinnat= asetetut ostorajat
Mustat hinnat= hinnat 12.1.2015
** = Löytyy jo salkusta etuudestaan

John Deeren tuotteisiin ihastuin ensimmäisen kerran ollessani Yhdysvalloissa vaihdossa ja huomatessani, ettei sikäläisiä peltoja todella ajella millään muilla kuin vihreäkeltaisilla traktoreilla. Itseasiassa farmareilla luki lippiksissäkin "Friends don`t let their friends drive red tractors". Ruokaa tarvitaan aina; maanviljely on yksi niistä toimialoista, jota tullaan tarvitsemaan niin kauan kun uusia ihmisiä syntyy. Deere nousi tunnetuksi 2000-luvun alussa esimerkkinä perinteisen, jäykänkin, teollisuuden toimialan yrityksestä, joka onnistui kääntämään huolto-organisaatiota myöten liiketoiminnan logiikan palvelemaan moderneja haasteita. Laatu, josta kannattaa maksaa yhdistettynä nousevaan osinkoon tekee tästä lapusta yhden suosikeistani pitkään holdiin.

Pfizer edustaa maailman suurimpia lääketeollisuuden toimijoita. Itselleni tämä on se lippulaiva toimialallaan. Tätä tekisi mieli lisätä paljon, vaikka hinta onkin miltei tuplaantunut alkuperäisistä ostoistani viitisen vuotta taakseppäin. Lääkeala on omissa papereissani yksi eniten tulevaisuuden trendeistä hyötyvistä aloista. Näitä tulevaisuuden timanttisimpia toimi-aloja aion käsitellä myöhemmin blogissa tarkemmin.

Johnson & Johnsonin tapauksessa perustelu on sama kuin Pfizerissa, eli heti toisiksi eniten arvostamani ulkomainen lääkeyhtiö, joka vieläpä toistaiseksi puuttuu salkusta.

Procter & Gamble. Maailman menestyneimmän osakesijoittaja Warren Buffetin löytöjä, joka toki jo selvästi kalliimpi kuin Omahan Oraakkelin aloittaessa ostonsa.. Laaja repertuaari arkipäivän tuotteita Fairystä shampoisiin, vaikka eniten itseäni kiinnostaisi päästä kiinni Gillette -karvanpoistoperheeseen. Karvat kun kasvavat aina.

McDonald`sia olen kytännyt jo pidempään. Yli 90 taalankin kurssihinnalla osinko-prosentti yli 3%, joka on amerikkalaiseksi arvo-osakkeeksi erinomainen lukema. Ylipäänsä Yhdysvalloissa Helsingin pörssiä keskimäärin matalampi dividend yield eli osinkotuotto johtuu sikäläisten yhtiöiden tavasta panostaa paljon omien osakkeiden ostoon osingon maksun lisäksi. 

Exxon Mobile ei kuulunut osto-ohjelmaan ennen öljyn hinnan viimeaikaista romahdusta. Yhtiö maksaa hyvää osinkoa, mutta öljy-ala sinänsä lukeutuu laskevan auringon toimialoihin oikein pitkässä juoksussa. Tosin ihmis-sukupolven aikana uudet raaka-öljyn etsintä-teknologiat yksinään taitavat pitää huolen öljyn riittämisestä vielä kohtuullisen pitkään (onhan sen pitänyt loppua jo 70-luvun öljykriisistä asti). Exxonin lisäsin ostolistalle siksi, että öljyn hinnan pudotuksen ansiosta sen kurssia saatetaan painaa kohtuuttoman alas, jolloin ostan sitä, mutta vasta "kun hinta on oikea".

Xinuyan Real Estate Co on Exxonin kanssa toinen omasta osinkokraattisia arvo-yhtiöitä suosivasta sijoitus-strategiasta poikkeava tapaus. Lyhyt perustelu: uskon Aasian talousmahdin länsimaita kovempaan nousuun jatkossakin, osinkotuotto tällä nykykurssillaan (2,24$) yli 8% (!!!) ja yritys ensimmäinen kiinalainen real estate -alueen toimija, joka noteerattu jenkkipörssissä. Xin:illä projekteja Kiinan lisäksi Yhdysvalloissa. Riskinen lappu kyllä, kyseessä pieni yritys, joka voi todella sukeltaa jos Kiinassa on asuntokupla, joka puhkeaa. T'llöin konkurssiriskikään ei ole poissuljettu vaihtoehto varsinkin näin pienessä yhtiössä. Tosin tämä maksoi vielä viimevuoden puolella yli 7 taalaa.. Taas kyllä herää REC:stä opittu hälytyskello päässä ;)


Suomi:


Kone Oyj (KNEBV)       37,34€  30,5€

Punaiset hinnat= asetetut ostorajat
Mustat hinnat= hinnat 12.1.2015

Kone on kansainvälinen, laadukas johtaja toimialalla, joka kasvaa luonteenomaisten trendien vuoksi niin länsimaissa kuin nousevissa talouksissakin. Länsimaissa ihmiset vanhenevat mikä sataa hissivalmistajien laariin ja nousevissa talouksissa (Aasia, Lähi-Itä, E- ja K-Amerikka yms.) vasta aloitetaan hissien hyötykäyttöä todenteolla. Näiden maisen miljoonakaupungeissa rakennetaan vieläpä urbanisoitumisen pakoittamina todella korkeita ja täten aina hisseillä varustettuja rakennuksia. Kone hyötyy erityisesti Aasian mahtavasta talouskasvusta vielä pitkään ja kunnolla. Kirsikkana kakun päällä on Koneen liikevaihdosta valtaosa tullut jo 1970-luvulta alkaen huoltotoiminnasta, mikä on liiketoimintana suhdanteista-vapaata, hyvän katteen omaavaa ja ennustettavaa tulovirtaa yritykselle. Kotimaisen pörssin helmi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti