8. tammikuuta 2015

Osakesalkku tammikuussa 2015: Lähtökohta & tavoitteet tälle vuodelle

Lähtötilanne & tavoitteiden merkitys


Jokainen laiva haksahtaa ennenpitkää karille, jossei tiedossa ole reittiä, mitä pitkin navigoida. Seuraava satama (tavoite) on syytä tunnistaa, niin matkasta tulee helpompi. Muuten päädymme haahuilemaan ja haaksirikko on välttämätön. Kokoan blogiin päivityksiä osakesalkkun kehittymisestä pitkin vuotta 2015. Viisas sijoittajaa käy läpi aiempien tavoitteiden saavuttamisen asteen ja tekee asettaa itselleen tavoitteet alkuvuodesta koskien tulevaa vuotta.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Pikemmittä puheitta ohessa kuvakaappaus allekirjoittaneen osakesalkun tilanteesta 8.1.2015. Tähän lähtökohtaan on hyvä verrata jatkossa.Osakesijoittamisessa filosofiani on selkeä: osingoilla ostetaan aina uusia osakkeita eikä niitä oteta salkusta ulos. Osakeostoja ryyditetään ansiotuloilla. En harrasta päiväkauppaa eli ns. "treidausta", vaan transaktiokustannuksia välttääkseni pyrin pitämään osakkeet kauan salkussa. Sijoitushoristonttini on kymmeniä vuosia. Osakkeita myyn lähtökohtaisesti vain jos tarvitaan varoja uuden sijoitusasunnon hankintaan ja/tai jos vero-optimointi edellyttää myyntejä.

 Sijoittajan profiiliniltani luonnehtisin itseäni "Buffetin" -koulukuntalaiseksi, jollaiseksi minua ovat 7 vuotta osake-sijoittamisen maailmassa koulineet. Lyhyesti: Uskon laadukkaisiin, kasvavaa osinkoa maksaviin yrityksiin, joiden taustalla on historiaa ja näyttöjä omalla toimialallaan. Tulevaisuuden on oltava toimialan puolella.

Olen oikeastaan vuosien varrella poikennut tästä säännöstä vain kaksi kertaa: Ensimmäisen kerran kotimaista pienen vaihdon omaavaa Panostajaa ostaessani (tämä tosin jo myyty toisen sijoitusasunnon hankintaa varten) ja toisen kerran ostaessani pari vuotta sitten norjalaista aurinkopaneelien valmistajaa REC:iä. Rehellisesti sanottuna haksahdin REC:iin Kauppalehden keskustelupalstan perusteella -->  Opin läksyn: Pysyttele massa-hypetysten ulkopuolella. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se yleensä on sitä. Näitä on tullut historiassa aina (Hollannin tulppaani-keinottelusta 1600-luvulla 2000-luvun alun IT-kuplan posahtamiseen) ja tulee aina olemaan. Kun yrityksen osakkeen arvo irtaantuu liikaa yrityksen liiketoiminnan todellisesta arvosta (ts. tulevaisuuden skenaarioita hinnoitellaan liian iloisesti kurssiin), niin hälytyskellojen tulee aina soida. REC:n kohdalla annoin uusiutuvien energiamuotojen hypetykselle liikaa valtaa ja nyt paperi roikkuu -90% tappiolla salkussa odottamassa vero-optimointia ajatellen tapahtuvaa myyntiä tulevaisuudessa. Toistaiseksi tuo tonnin tappio saa loistaa punaisella salkussani muistutuksena siitä, että jalat kannattaa pitää maassa :)


Viimeisin hankintani oli Nokian renkaat (NRE), jota ostin yksyllä 2014 parissa erässä perusteena se, että yritys on laadukas, mutta Venäjän kriisin myötä pörssissä liikaakiin "piesty". Kriiseillä on tapana aiheuttaa yliampuvia reaktioita osakemarkkinoilla ja tapanani on yrittää hyödyntää näitä reaktioita. Olkoonkin, että tammikuussa 2015 tuota firmaa näyttäisi saavan vielä 20% ostohintaanikin edullisemmin (kyllä, ostaisin lisää jos olisi varaa!).


Tavoitteet keväälle 2015


Pörssissä tapahtuu aivan liikaa voidakseni asettaa osakekohtaisia ostotavoitteita koskemaan koko vuotta. Sakun tulisi olla vähintään +15 000e suurempi kuin nyt. Kasvatan salkkuani talven ja kevään mittaan erityisesti USA-osakkeita painottaen (kotimaisesta pörssistä haussa vain yksi yhtiö kaudelle 2015). Tämä taktiikka perustuen omaan empiiriseen havaintoon siitä, että salkussani amerikkalaiset yritykset ovat tuottaneet selvästi eurooppalaisia paremmin finanssikriisiä seuranneen ajan. Lisäksi koen kotimaiset toimijat riskialttiimmaksi lähinnä pienestä koosta ja markkinastaan johtuen verrattuna maailman suurimpiin, usein yhdysvaltalaisiin yrityksiin. *Huomaa kuitenkin, että puhtaan rahoitusteorian mukaan riski=tuotto (asia, jota kommentoin jatkossa tarkemmin)! Kolmas syy suosia amerikkalaisia yrityksiä on niiden tapa maksaa osingot ulos 4 kertaa vuodessa, mikä lisää korkoa korolle -efektin voimaa.

Seuraavaksi kasvatan dollaripositiota salkussa palkasta salkkuun rahaa siirtämällä kunnes saan 2500 euroa vastaavan summa kasaan (liian pienillä ostoerillä ei kannata kaltaiseni holdariksi luokiteltavan sijoittajan toimia varsinkaan amerikkalaisten yritysten kohdalla, koska kaupankäyntikulut nousevat muuten turhan korkeiksi) ja ostan jotain laadukasta amerikkalaista yritystä. Tarkkailulistallani ovat erityisesti Deere & Co. (DE) lisääminen, Johnson & Johnson (JNJ) lääkeyhtiön ostamista, Procter & Gamble (PG) sekä mahdollisena jokerina kieltämättä pienempiin yrityksiin kuuluva Xinuyan Real Estate Co. (XIN). Avaan myöhemmin tarkemmin miksi juuri nämä yritykset ovat valikoituneet hankintalistalleni.

Markkinan ylireagoinnista puheenollen, raakaöljyn Barrel-hinta on näinä päivinä alittamassa 50$ rajan (alle puolet siitä, mitä se oli viime kesänä vielä). Tämä kehitys on nuijinut öljy-alan yritysten kursseja kovalla kädellä, mikä on herättänyt tuntosarveni haistelemaan mahdollisia hyvän osingon laatufirmoja tältä alalta, muutamista seurattavista mainittakoon amerikkalainen ExxonMobil Co (XOM) sekä norjalaiset Seadrill sekä Statoil. Seuraamme tilannetta aktiivisesti.

Suomen pörssistä haussa on tällä hetkellä oikeastaan vain yksi yritys, joka harmikseni puuttuu salkustani kokonaan, mutta jota henkilökohtaisesti pidän Suomen kirkkaimpana timanttina maailmalle: Kone Oyj (KNEBV).

Olen siinä mielessä yksinkertainen tapaus sijoittajana, että uskon enemmän yrityksiin ja toimialoihin kuin klassisen rahoitustieteen työkaluin toteutettuihin, yksityiskohtaisiin analyyseihin yritysten kulloisistakin arvostustasoista. Havaitsemani pitkät trendit, omakohtaiset havainnot yhtiön tuotteiden laadusta ja toimialansa tulevasta "seksikkyydestä" vievät kirkkaasti voiton erilaisten teknisten- tai fundamenttianalyysien turhan tarkasta tuijottamisesta. Mikä ei silti tarkoita, etteikö sijoittajan olisi hyvä tuntea sellaisia tunnuslukuja kuin esimerkiksi P/B-luku tai EPS.

Sijoittaminen ylipäänsä on allekirjoittaneelle ennenkaikkea psykologiaa (kiehtovaa eikö olekin?). Kysyntä ja tarjonta määrittävät hyödykkeen hinnan markkinalla. That`s it.

Seuraavaksi määritän tarkat ostorajat kaikille ostolistalleni kaudelle 2015 päässeille osakkeille. Näistä lisää myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti